
De senere årene, under navnet Indoor Football Scandinavia, har [futsalsystemet] vokst, nær tyve tusen lag har til nå vært påmeldt i de 300 turneringene som har vært avviklet. Det er snakk om titusener av spillere (Morgenbladet, 2008).
I likhet med Ali Darisiro i Bergen Indoor og Futsal Elite Bergen, var Thomas Hagen (46) en profil – i Stavanger-avdelingen i IFS-systemet. Men han var ingen «stjerne» som Darisiro. Laglederen for Fallom i Stavanger Indoor og Sandnes Futsal i Futsal Elite Stavanger var på en måte en outsider som fikk skinne en stund i IFS-«universet».
Som lagleder gjorde han en eksemplarisk jobb. Han ledet laget sitt Fallom til imponerende ni turneringsseire og 11 andreplasser i Stavanger Indoor. Det ble i tillegg 14 semifinaler og 12 kvartfinaler. Fallom tok også turen til Sørlandet og vant en turnering i Kristiansand Indoor. Mange lag i IFS-systemet reiste for å konkurrere mot lag i andre byer enn byen de normalt deltok i. Da fikk de møte mannskap som de kanskje hadde sett bli profilert på IFS sine websider.
Da Thomas Hagens lag kvalifiserte seg til Futsal Elite Stavanger var det nok mange som rangerte dem høyt i avdelingen, men til topps gikk de aldri. De kvalifiserte seg imidlertid til NM flere ganger. Der nådde de aldri helt opp.
Mens Ali Darisio var en «feinschmecker» i tospann med Eirik Hansen på Real Ararat/Bergen Futsal, var Thomas Hagen ved første øyekast kanskje en litt traust keeper på 193 centimeter. Men han var bra. Selv beskriver han seg som en reaksjonssterk og uredd målvakt med enorm vinnervilje. – Og sannsynligvis litt gal i kampmodus, sier han. – Jeg elsket å konkurrere og spille de viktige kampene.
Det var allikevel en stor overraskelse for mange da han ble tatt ut i den første landslagstroppen i futsal. Sammen med Ali Darisiro fikk han billett til VM i Paraguay. Det gav ham definitivt et heftigere navn i Stavanger-avdelingen og kanskje i andre byer. Jeg tenker dette er et eksempel på at en outsider i systemet plutselig kunne havne i solskinnet. Sånt liker vi.
– Å få være med landslaget til VM i Paraguay var en opplevelse for livet. For meg var det en ære. Jeg fikk være en del av et lag med masse klassespillere. Stemningen under VM var for øvrig fantastisk. Folk så futsal på puber og restauranter, og inne i hallene var det fullt kok. Utrolig stort å være med på Norges første seier. Vi slo Canada 7-5, minnes Thomas Hagen.
Thomas Hagen var en interessant spiller. Han var nemlig ikke bare keeper, han dugde også fremover på banen. Som keeper hadde han et godt overblikk over det som foregikk i kamper. Som spiller borte fra målstengene hadde han en anelse om hva en fotballkunstner var for noe. IFS likte å kalle konseptene sine for teknikernes lekegrind. Thomas Hagen så mange teknikere.
– Stavanger Indoor og Futsal Elite Stavanger var stedene jeg virkelig fant glede med ball igjen, selv om jeg neppe kan kalles en ballkunstner og nok passer best i mål. I årenes løp så jeg mange spillere som hadde det lille ekstra på parketten. Landslagsspillerne Håvard Berger og Stian Reinertsen er blant de smarteste spillerne jeg har spilt på lag med, mens Ali Darisiro, med sin styrke og teknikk, og Thierry Djedje og Alex Valencia med sin teknikk og eksplosivitet, er spillere jeg vil si hadde ekstreme ferdigheter.
Fra Stavanger-avdelingen trekker han frem spillerne Andreas Nygård, Dalehaug-brødrene og Eirik Jøssang som han mener var den «mest stressende spilleren å spille mot» grunnet hans «nærteknikk, styrke og avslutningsferdigheter». Jøssang fikk landslagsbillett i 2007.
Mange lag i IFS-systemet reiste for å konkurrere mot lag i andre byer enn byen de normalt deltok i. Da fikk de møte mannskap som de kanskje hadde sett bli profilert på IFS sine websider.
Spør du Thomas Hagen så var turneringsspillet i breddekonseptet helt klart å foretrekke fremfor kampoppsettet i Futsal Elite-konseptet.
– Personlig synes jeg det er noe magisk med turnering der alle kan delta og det er vinn eller forsvinn. Indoor-konseptet var helt perfekt. Vi samlet spillere som både var ikke-aktive fotballspillere og førstedivisjons- og eliteseriespillere i utendørsfotballen. Det ble etter hvert en enorm prestisje i Stavanger Indoor-turneringene. Veldig mange av de som brydde seg om fotball i Stavanger-området ble trukket mot indoor, uavhengig av hvilket nivå de lå på utendørs. Konseptet ble snakket om på jobb, på puben, blant venner og innad og på tvers av utendørs fotballag, forteller Hagen.
– Da IFS kom til Stavanger tror jeg mange folk – fotballspillere og tidligere fotballspillere – hadde savnet innendørsfotballopplevelser fra barndommen. Konseptet med turnering, gruppespill, korte kamper og vinn eller forsvinn i sluttspillet ble ønsket velkommen. Og musikken var viktig. Den dag i dag fremkalles minner fra turneringer og enkeltkamper når jeg hører sanger som ble spilt i den perioden. Når jeg nå mimrer kjenner jeg hvordan jeg savner turneringene, selv i min alder. Jeg føler meg heldig som fikk oppleve perioden med IFS. Jeg har hatt utallige oppturer og nedturer på parketten, sier Thomas Hagen.
Jeg synes selv det var utrolig stas å være en slags profil i futsal. Det var også svært spennende å lese om folk du kjente i systemet og spillere fra andre kanter av landet som fikk oppmerksomhet på IFS sine websider – spillere du kunne «bli kjent med» (Thomas Hagen).
Og han husker spesielt en liten historie fra Stavanger Indoors innledende periode.
– På den tiden var det enormt mange lag, og vi spilte i både to og tre forskjellige haller i løpet av en turneringshelg. I forbindelse med en turnering tok jeg toget hjem fra Kristiansand grytidlig om morgenen for å være med på sluttspill, men hele laget endte opp med å møte opp i Ynglingehallen i stedet for Dalehallen. Så da ble det ikke noe sluttspill da.
Thomas Hagen var en av mange spillere som fulgte tett alt som ble publisert på IFS sine websider.
– Jeg synes selv det var utrolig stas å være en slags profil i futsal. Det var også svært spennende å lese om folk du kjente i systemet og spillere fra andre kanter av landet som fikk oppmerksomhet – spillere du kunne «bli kjent med». Jeg syntes alltid det var spennende å lese oppdateringer omkring rundens lag, sjekke maratontabellen og lese andre sine betraktninger rundt en turnering en hadde deltatt i.